neděle 18. června 2017

Svačiny do kabelky a na cesty

aneb Bez čeho nikdy z domu neodcházejte!


Občas se stane, že se ocitneme na místě, kde si nelze obstarat něco k snědku a nás dožene hlad. V tu chvíli máme mnoho nápadů, co jsme si ráno mohli vzít s sebou do tašky, aby tato nepříjemná situace nenastala. Vynechávání jídel či nepravidelný stravovací režim je příčina většiny kil, které s sebou navíc nosíme. Pravidelnost je hlavním pilířem stravování. Sepsala jsem několik tipů, co si s sebou sbalit, když už vám dochází fantazie.



  •   Sušené maso


Skvělý zdroj bílkovin, který požvykovali již naši dávní předci. K dostání v různých příchutích. Doporučuji umístit jeden balíček do auta, druhý do kanceláře a třetí ideálně do kabelky. Váží okolo 50g a má dlouhou trvanlivost. Nevýhodou je vyšší cena - cca 50,-Kč za balení.








  • Proteinová tyčinka


Výsledek obrázku pro proteinová tyčinka nutrend protein bar
Dalším skladnou a lehkou svačinkou je proteinová tyčinka. K dostání v mnoha variantách a gramážích. Vyšší gramáž volíme v případě náhrady většího jídla, jako je oběd či večeře. Menší balení nám mohou v jídelníčku plnohodnotně zastoupit svačiny.


  •   Ovoce


Ovoce je vhodnou svačinkou, zejména v letních dnech. Do kabelky se dobře vejde sušené ovoce, třeba křížaly. Neměly bychom ale zapomínat, že ze sušeného ovoce pouze zmizela voda, ale všechen cukr v něm zůstává. Pozor proto na množství - obsah cukru je stejný jako v syrovém ovoci. Některé typy jsou dokonce přislazované.





  • Semínka a oříšky

Stejně jako si do kabelky můžete dát sušené maso je vhodné přibalit i několik oříšků. V ideálním případě budou nepražené a nesolené. Ořechy obsahují "dobré" tuky, které prospívají našemu srdci. Opět bych ráda upozornila na množství, a to zejména pro ty z vás, kteří chtějí redukovat svoji váhu.
Denně bychom měli sníst zhruba hrstičku ořechů či semínek. Pokud si přidáte semínka do ranních müsli, pak do salátu k obědu, lžičku přidáte i do jogurtu k odpolední svačině a zajíte to mističkou večer u televize, bude se váha snižovat jen těžko. Nicméně pěti para ořechy v kabelce nikdy nic nezkazíte a lze je dobře kombinovat i s předchozími tipy.

  • Smoothie

Smoothie se poslední dobou stalo hitem. Přínosem je obsah vlákniny a velké množství kombinací. Smoothie si můžeme koupit (např.:UGO) nebo doma vyrobit.
Pozor jen na to, že kalorická hodnota ovoce zůstává stejná- tedy na vysoké množství cukru. Když do jednoho smoothie smícháme 2 banány, 2 jablka a nektarinku vypijeme ve 300 ml zhruba 470 kcal. Toto množství kalorií spálíte za 90 minut svižné chůze ve zvlněném terénu! Doporučuji proto kombinaci zeleniny, bylinek a mléčného výrobku pro zajištění bílkovin. V grafice je hezky znázorněno, jaké druhy spolu lze kombinovat.

-


  • Pražená cizrna

Tato rychlá svačina dodá tělu obrovské množství prospěšných látek - bílkoviny, vlákninu, polysacharidy, izoflavony (starají se o hormonální rovnováhu- například v době klimakteria), vitamín E (prospívá zdraví kůže a vlasů), zinek, draslík a železo.
Cizrnu si můžete připravit doma, nebo koupit ve zdravé výživě. Postup domácí přípravy: vařenou, osušenou cizrnu pokapejte olivovým olejem vhodným pro vysoké teploty (v žádném případě ne panenským!), posypte malým množstvím soli a koření dle vlastní chuti - chilli, bylinky, grilovací,... rozprostřete na pečící papír na plech a nechte péct na 200°C, občas zamíchjte, ať máte cizrnu opečenou rovnoměrně.





  • Šunkové rolky

Z čerstvých svačin doporučuji šunkové či sýrové rolky. Do pěti plátků sýra či šunky zabalím malé množství pomazánky - tvarohová s česnekem, s nivou, s bylinkami, s kapií, s křenem, můžu přidat rukolu. Tato svačinka je skladná, vejde se do každé kabelky a rulička se dá sníst jako jednohubka  i v MHD. Pro dopoledne doporučuji k rolkám přibaliti 2 plátky knäckebrotu.
  • Muffiny

Muffiny nemusí být vždy jen z mouky a sladké. Sama ráda dělám bramborové muffiny. Do formiček dám vajíčko, sýr, koření,  nastrouhanou bramboru a dle chuti dodám uzeninu či šmakouna, tofu, zeleninu nebo třeba kyselé zelí.

  • Tortila

Tortily se skvěle hodí jako lehčí oběd i svačina. Dají se koupit již naplněné  (doporučuji LIDL) či doma naplnit. Plnit tortillu můžeme fazolemi z plechovky a nějakým kouskem masa například od  večeře z předchozího dne, nebo náplň může být z čerstvé zeleniny - ledový salát, rajče, okurka, kuřecí maso/tofu/šmakoun/sýr a dresingu (zakysaná smetana, česnek či bylinky, sůl)




Na závěr bych ráda zmínila v mých očích nezbytnou záležitost pro delší cesty a to jídla od Good Foods  (http://www.good-foods.cz/) - tato firma má patent na chutná bezlepková hotová jídla, která vydrží při pokojové teplotě zhruba 3 roky. Výběr jídel je široký a ceny přívětivé. Ideální řešení stravy na dovolenou.


Budu ráda za Vaše reakce a komentáře - není nic horšího než dělat něco bez zpětné vazby :-)
Pokud se Vám článek líbil, lajkujte,sdílejte.
V případě, že se chcete dozvědět ještě více staňte se členem skupiny MOVE&FOOD na facebooku, kde je informací více. Nebo do studia MOVE & FOOD v Berouně zkrátka zavítejte!

Ať Vám chutná!







Žádné komentáře:

Okomentovat